kategoria: Informácie

Zdravé a predsa menej známe

 

 

Zemiaky, ryža či cestoviny. To sú tradičné a najčastejšie používané prílohy k jedlám, ktoré sa na tanieri objavujú takmer každý deň. Okrem nich však existuje množstvo iných a veľmi chutných pokrmov, ktoré sa v súčasnosti objavujú skôr v ponuke obchodov so zdravou výživou. Pomaly sa dostávajú do popredia a vďaka svojim výživovým hodnotám by mali byť súčasťou jedálnička každého z nás. Kuskus, pšeno či quinoa – suroviny s rozdielným pôvodom, zložením či účinkami na ľudský organizmus, ktoré si však množstvo ľudí  mýli vďaka veľmi podobnému vzhľadu. Aký je medzi nimi rozdiel?

Nie jej cukor ako cukor

 

Klasický cukor vyrobený z cukrovej repy je stále viac považovaný za nezdravý. Tí, ktorí podľahli trendu zdravého životného štýlu, sa snažia rafinovaný cukor úplne vylúčiť zo svojho jedálnička, prípadne jeho konzumáciu obmedziť na minimum. Pri úvahe o vyradení cukru zo života však mnohým odhodlanie pokazí predstava, že si nebudú môcť dopriať nič sladké. To je však omyl. Okrem medu, rôznych sirupov (agávový, ryžový, ďatľový, javoroý) a stévie existuje množstvo sladidiel, ktoré vo svojom názve nesú slovo cukor. A nezískavajú sa rafináciou z cukrovej repy.

Posviatočný detox

 

Kapustnica, vyprážané ryby či rezne, domáci majonézový šalát, kilogramy sladkých koláčov, zvýšený príjem alkoholu. Aj to sú nástrahy vianočných sviatkov, ktoré ľudskému organizmu prinášajú záťaž a množstvo kalórií navyše. Človek si síce prisľúbi, že ide len o občasné prejedanie sa a aspoň na Vianoce si  nechce nič odopierať, ľudské telo však nevie, čo ho čaká a preto sa nemôže na nečakaný prísun množstva tučných jedál vopred pripraviť. Po niekoľkých dňoch konzumácie bez zábran tak prichádzajú bolesti žalúdka, ťažoba, pálenie záhy, zápchy či iné tráviace ťažkosti. Ako trávenie upraviť a dostať tak celý tráviaci trakt do bezchybného fungovania?

Liečivé čaje

 

Ponuka čajov na pultoch klasických obchodov, obchodov so zdravou výživou či v internetových obchodoch je naozaj široká. Tí, ktorí si nevedia deň bez čaju predstaviť, si môžu vyberať z čiernych, zelených, ovocných, bylinkových či ochutených čajov rôznej kvality. Práve kvalita čaju je to, čo by malo pravého „čajíčkara“ zaujímať. Je totiž veľký rozdiel medzi čajom, ktorý naozaj obsahuje bylinky či kúsky ovocia a medzi tým, ktorého chuť je dotváraná umelo prostredníctvom aróm a farbív. Pitie čajov (najmä bylinkových) má  na ľudský organizmus veľký vplyv a pri správnej kombinácií surovín dokonca dokáže liečiť aj vážnejšie ochorenia.

« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... 16 »