kategoria: Informácie

Žiť zdravo znamená žiť racionálne

 

A teda s rozumom. Aj keď sa pomerne často hovorí o zdravom životnom štýle, zdravom stravovaní či zdravom jedálničku, nie každý si vie presne predstaviť, čo sa pod pojmom „zdravý“ myslí. Čo môže jeden človek považovať za zdravé a tomuto životu vyhovujúce, podľa ďalšieho ide práve naopak o nevhodnú potravinu či činnosť, ktorá je so zdravým životným štýlom nezlučiteľná. Ako teda žiť tak, aby nám naše telo bolo vďačné a netrápili nás rôzne ochorenia, za ktorých vznikom a rozvojom stojí práve zlý životný štýl?

Trendy v stravovaní

 

Vegetariánstvo, vegánstvo, raw, bez laktózy, bez lepku, bez cukru. Moderná doba so sebou prináša aj množstvo nových prúdov v stravovaní, každý si hľadá to, čo mu vyhovuje. Niekedy je potrebné zmeniť stravovanie kvôli rôznym zdravotným problémom či predchádzaniu ich vzniku, redukcií hmotnosti, inokedy človek jednoducho cíti, že potrebuje niečo zmeniť a za vhodnú variantu považuje práve zmenu jedálnička. Vyššie spomínané pojmy sa konzumentov vykúkajú odvšadiaľ – počujú o nich v rádiu, sledujú rôzne relácie o varení v televízií, články v časopisoch tiež rozprávajú o zdravšom spôsobe života, v obchodoch vidia produkty s nápismi raw či bez laktózy. Pre človeka, ktorý sa doteraz stravoval vždy podľa „kuchyne starých materí“ a netriedil potraviny na vhodné a menej vhodné môžu byť informácie z rôznych zdrojov mätúce.

Extrudované výrobky

 

 

V prípade potvrdenia intolerancie gluténu či alergie na lepok sa pre ľudí začína akýsi beh na dlhé trate. Musia nájsť vhodné náhrady chleba a pečiva, ktoré ich zasýti a zároveň nespôsobí ťažkosti. Nie každý má možnosť pripraviť si chutné bezlepkové pečivo doma a nie vždy je v obchodoch v ponuke čerstvý bezlepkový chlieb. Aj tí, ktorí sa dobrovoľne rozhodnú vylúčiť lepok zo svojho jedálnička začnú hľadať iné možnosti, ktorými nahradiť biele pečivo. Jednou z možností, pre ktorú sa títo spotrebitelia často rozhodnú, je konzumácia extrudovaných výrobkov. Množstvo žien nahradí pečivo týmito výrobkami aj pri redukcií hmotnosti. Aj pri týchto produktoch si však treba dať pozor a pozorne čítať etikety s informáciami o zložení či pôvode.

Nepriateľ v jedle menom glutaman

 

 

Zažili ste napríklad pre konzumácií zemiakových lupienkov či  vývaru z reštaurácie neopísateľnú chuť, ktorá vás nútila siahnuť po ďalšom súste? Obľubujete instantné polievky, zmesi korení či stravovanie sa v čínskych reštauráciách? Glutaman vyvoláva piatu chuť na jazyku s názvom „umami“ – ide o charakteristickú chuť, ktorá má na svedomí práve vyvolanie nekončiacej túžby po ďalšom súste. S názvom glutaman sodný ste sa už zrejme stretli. Glutaman sodný nemá sám o sebe žiadnu chuť, je to len látka, ktorá vyvoláva určitý falošný pocit na jazyku. Ak ste nikdy neskúmali zloženie produktov, všimli ste si označenie „bez glutamanu“ určite aspoň na vrchnom obale výrobkov.

« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... 16 »