kategoria: Informácie

Náhrady klasickej bielej múky

 

Čoraz viac ľudí trpí celiakiou. Ide o autoimunitné ochorenie, ktoré je charakteristické neznášanlivosťou obilnín, najmä pšenice, raže a jačmeňa. Ak celiatik konzumuje tieto obiloviny a pokrmy z nich, poškodzujú mu tenké črevo. Pacienti sú preto nútení pripravovať pokrmy a konzumovať jedlá bez obsahu lepku ako aj hľadať rôzne druhy múčnych zmení, ktoré im typické druhy múk nahradia. Okrem celiatikov rastie aj množstvo ľudí, ktorí sa jednoducho rozhodli lepok nekonzumovať z rôznych dôvodov. Aj keď nemajú celiakiu potvrdenú a nemusia tak dodržiavať bezlepkovú diétu, sami cítia, že ich konzumácia lepku zaťažuje a spôsobuje im problémy. Existuje rozdiel medzi celiakou a intoleranciou lepku (bielej múky), preto môže aspoň dočasné nahradenie bielej múky ľudskému organizmu významne pomôcť. Aké iné múky existujú?

Čo zaradiť do zdravého jedálnička?

 

Na trhu s potravinami sa nachádza veľké množstvo produktov, ktoré si len tak bežne človek do košíka nevloží. Buď tieto produkty nepozná a preto ich obchádza alebo o nich síce už počul, ale nemá dostatočné informácie o jeho účinkoch. Zaujímať sa o ne začne až vtedy, keď mení svoje stravovacie návyky, snaží sa žiť zdravšie a zodpovednejšie voči svojmu telu alebo chce schudnúť.

Prirodzená potreba vlákniny

 

Slovíčko vláknina je dobre známe najmä pre tých, ktorí sa dali na boj s prebytočnými  kilogramami a súčasťou dôsledného odstraňovania tukov bolo zaradenie veľkého množstva vlákniny do ich zdravého jedálnička. Vláknina však nie je potrebná len pri chudnutí, veľký význam pre naše trávenie a celkové zdravie má bez ohľadu na vek či hmotnosť. Potrebuje ju jednoducho každý, pre zdravie ľudí je nevyhnutná.

Tajomné Chia semienka

 

 

Ak sa snažíte zhodiť nejaké to kilo, potrebujete detoxikovať organizmus či znížiť cholesterol, dodať vášmu telu energiu, bojujete s nejakou chorobou alebo len jednoducho chcete doplniť hormóny šťastia, sú tieto drobné zázraky určené práve pre vás.

« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... 16 »