kategoria: Princípy

Posviatočný detox

 

Kapustnica, vyprážané ryby či rezne, domáci majonézový šalát, kilogramy sladkých koláčov, zvýšený príjem alkoholu. Aj to sú nástrahy vianočných sviatkov, ktoré ľudskému organizmu prinášajú záťaž a množstvo kalórií navyše. Človek si síce prisľúbi, že ide len o občasné prejedanie sa a aspoň na Vianoce si  nechce nič odopierať, ľudské telo však nevie, čo ho čaká a preto sa nemôže na nečakaný prísun množstva tučných jedál vopred pripraviť. Po niekoľkých dňoch konzumácie bez zábran tak prichádzajú bolesti žalúdka, ťažoba, pálenie záhy, zápchy či iné tráviace ťažkosti. Ako trávenie upraviť a dostať tak celý tráviaci trakt do bezchybného fungovania?

Liečivé čaje

 

Ponuka čajov na pultoch klasických obchodov, obchodov so zdravou výživou či v internetových obchodoch je naozaj široká. Tí, ktorí si nevedia deň bez čaju predstaviť, si môžu vyberať z čiernych, zelených, ovocných, bylinkových či ochutených čajov rôznej kvality. Práve kvalita čaju je to, čo by malo pravého „čajíčkara“ zaujímať. Je totiž veľký rozdiel medzi čajom, ktorý naozaj obsahuje bylinky či kúsky ovocia a medzi tým, ktorého chuť je dotváraná umelo prostredníctvom aróm a farbív. Pitie čajov (najmä bylinkových) má  na ľudský organizmus veľký vplyv a pri správnej kombinácií surovín dokonca dokáže liečiť aj vážnejšie ochorenia.

Vianočné korenie prináša zdravie

 

 

Adventné obdobie so sebou prináša množstvo príjemných zvykov a tradícií, ktoré sú typické práve pre vianočný čas. Výnimkou nie je ani použitie niektorých surovín, ktoré sú počas bežného roka skôr v úzadí. K týmto surovinám patria aj koreniny, ktoré sa vďaka svojej vôni stali akýmisi symbolmi Vianoc. Poznáte účinky škorice, zázvoru, badiánu, kardamonu či vanilky?

Zázračný kokos

 

Strúhaný kokos zrejme pozná každý z nás. Je vynikajúcou surovinou pre pečenie koláčov či zákuskov, obľubu si získal aj v nepečených či RAW cukrovinkách. V poslednej dobe zaznamenávajú zvýšený záujem aj ďalšie produkty získané z kokosového orecha – kokosový olej, kokosová voda, mlieko či kokosová múka. Vedeli ste o tom, že samotný kokos nie je len univerzálnou surovinou v kuchyni? Kokosové vlákna sa používajú pri výrobe matracov, výťažky z kokosu nájdete v zložení kozmetiky, z kokosového dreva sa vyrába nábytok. Konzumáciou kokosu a potravinových produktov, ktoré ho obsahujú, prinášate svojmu telu množstvo zdraviu prospešných látok. Aké sú hlavné benefity konzumácie kokosu?

« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 »