kategoria: Princípy

Ako je to s mliekom?

 

 

Príjem potravy a výživa takmer každého človeka sa začína materským mliekom. Dodáva telu potrebné živiny pre zdravý vývoj, zasýti a hydratuje. V prípade, že matka nemá dostatok tohto mlieka, podávajú sa kojencom rôzne náhrady, ktoré nahrádzajú a dopĺňajú látky, ktoré poskytuje materské mlieko. Postupne sa do jedálnička malých detí pridáva aj mlieko od zvierat – kozie, ovčie či kravské (kravské sa neodporúča dávať príliš malým deťom, mohlo by im spôsobiť intoleranciu laktózy). Odjakživa bolo v našich hlavách zakorenené, že mlieko (najmä to kravské) treba piť kvôli prísunu vápnika, pre správny vývoj kostí a zubov. V poslednej dobe sa však vynárajú rôzne pochybnosti, či je kravské mlieko pre náš organizmus skutočne tak potrebné a výživné, ako nám bolo celé storočia prezentované.

Letné osvieženie zdravými šťavami

 

 

Dospelý človek by mal počas dňa prijať približne 2 – 2,5 litra tekutín. Nielen v horúcich letných dňoch je pitný režim samozrejmosťou, pre telo je dôležitý pravidelný a dostatočný príjem tekutín. Najvyhovujúcejšia je čistá voda, ale povedzme si pravdu, je málo ľudí, ktorí dokážu piť celý deň iba čistú vodu. Ak patríte medzi tých, ktorým záleží na hydratácií a uprednostňujete skôr ochutené vody či čaje, skúste časť prijímaných tekutín nahradiť rôznymi šťavami.

Náhrady klasickej bielej múky

 

Čoraz viac ľudí trpí celiakiou. Ide o autoimunitné ochorenie, ktoré je charakteristické neznášanlivosťou obilnín, najmä pšenice, raže a jačmeňa. Ak celiatik konzumuje tieto obiloviny a pokrmy z nich, poškodzujú mu tenké črevo. Pacienti sú preto nútení pripravovať pokrmy a konzumovať jedlá bez obsahu lepku ako aj hľadať rôzne druhy múčnych zmení, ktoré im typické druhy múk nahradia. Okrem celiatikov rastie aj množstvo ľudí, ktorí sa jednoducho rozhodli lepok nekonzumovať z rôznych dôvodov. Aj keď nemajú celiakiu potvrdenú a nemusia tak dodržiavať bezlepkovú diétu, sami cítia, že ich konzumácia lepku zaťažuje a spôsobuje im problémy. Existuje rozdiel medzi celiakou a intoleranciou lepku (bielej múky), preto môže aspoň dočasné nahradenie bielej múky ľudskému organizmu významne pomôcť. Aké iné múky existujú?

Prirodzená potreba vlákniny

 

Slovíčko vláknina je dobre známe najmä pre tých, ktorí sa dali na boj s prebytočnými  kilogramami a súčasťou dôsledného odstraňovania tukov bolo zaradenie veľkého množstva vlákniny do ich zdravého jedálnička. Vláknina však nie je potrebná len pri chudnutí, veľký význam pre naše trávenie a celkové zdravie má bez ohľadu na vek či hmotnosť. Potrebuje ju jednoducho každý, pre zdravie ľudí je nevyhnutná.

« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 »