kategoria: Rady a návody

Vianočné korenie prináša zdravie

 

 

Adventné obdobie so sebou prináša množstvo príjemných zvykov a tradícií, ktoré sú typické práve pre vianočný čas. Výnimkou nie je ani použitie niektorých surovín, ktoré sú počas bežného roka skôr v úzadí. K týmto surovinám patria aj koreniny, ktoré sa vďaka svojej vôni stali akýmisi symbolmi Vianoc. Poznáte účinky škorice, zázvoru, badiánu, kardamonu či vanilky?

Zázračný kokos

 

Strúhaný kokos zrejme pozná každý z nás. Je vynikajúcou surovinou pre pečenie koláčov či zákuskov, obľubu si získal aj v nepečených či RAW cukrovinkách. V poslednej dobe zaznamenávajú zvýšený záujem aj ďalšie produkty získané z kokosového orecha – kokosový olej, kokosová voda, mlieko či kokosová múka. Vedeli ste o tom, že samotný kokos nie je len univerzálnou surovinou v kuchyni? Kokosové vlákna sa používajú pri výrobe matracov, výťažky z kokosu nájdete v zložení kozmetiky, z kokosového dreva sa vyrába nábytok. Konzumáciou kokosu a potravinových produktov, ktoré ho obsahujú, prinášate svojmu telu množstvo zdraviu prospešných látok. Aké sú hlavné benefity konzumácie kokosu?

Huba plná života – hliva ustricová

 

 

Dubáky, kuriatka, šampióny a mnohé ďalšie hríby či huby sú konzumentom dobre známe a počas hubárskej sezóny aj ľahko dostupné. Stále viac pozornosti si však získava aj hliva ustricová, ktorá má široké využitie nielen v kuchyni. Jej konzumácia má množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie, vyrábajú sa z nej dokonca vitamínové doplnky podporujúce imunitu.

Arašidové či mandľové maslo

 

 

Reč bude tentokrát o maslách. Nie o klasickom živočíšnom či rastlinnom nátierkovom masle. V kurze sú takzvané orechové maslá, ktoré sú skvelým doplnkom a spestrením jedálnička a nemali by chýbať v kuchyni žiadneho (nielen) zdravo sa stravujúceho konzumenta. Ak máte radi orechy, určite budú pre vás tieto  masla „tým pravým orechovým“. Vždy si však dajte pozor na kvalitu orechov, z ktorých sa maslá vyrábajú. Orechy sú totiž veľmi náchylné na plesne a oxidáciu, nesprávnym skladovaním výrazne klesá ich kvalita. Čo ľudskému organizmu prinášajú a aké sú základné výhody ich konzumácie?

« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... 16 »