Čierny zázrak – trstinová melasa

trstina
 

Ak sa rozhodnete vylúčiť zo svojho jedálnička rafinovaný cukor, máte niekoľko možností ako ho nahradiť. Med, kokosový cukor či rôzne sirupy (javorový, agávový, ryžový, ďatlový a mnohé iné) okrem osladenia pokrmov prinášajú organizmu množstvo ďalších benefitov. Jedným zo sladkých zázračných potravín je aj trstinová melasa.



Tmavohnedá až čierna hustá hmota sirupovej konzistencie, ktorá svojím vzhľadom pripomína čokoládu v tekutom stave. To je trstinová melasa. Má výraznú chuť a vôňu, preto nie je medzi konzumentmi veľmi obľúbená a dávajú prednosť skôr iným formám sladenia a dochucovania pokrmov. Kto ju však skúsi a presvedčí sa o jej pozitívnych účinkoch, ten jej v kuchyni zachová čestné miesto.

Ako vzniká

Trstinová melasa vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe trstinového cukru z cukrovej trstiny. Po vylisovaní trstiny vzniká čistá šťava – melasa, z ktorej sa ďalej získava cukor extrahovaním. Každá extrakcia znižuje množstvo cukru v melase, pričom obsah vzácnych látok zostáva zachovaný. Trstinová melasa neobsahuje klasický cukor, nájdeme v nej len hroznový cukor (glukózu) a ovocný cukor (fruktózu), vďaka čomu je vhodným prostriedkom pre sladenie jedál. Podiel glukózy a fruktózy predstavuje približne 15-20%. Hroznový a ovocný cukor nezostávajú v tráviacom trakte a nekvasia ako iné cukry. Do organizmu sa vstrebávajú a dodávajú telu to, čo potrebuje – teda energiu. Melasa je vhodná aj pre ľudí bojujúcich s nadváhou, keďže obsahuje menej kalórií ako cukor aj med.

Obsah látok

Melasa je naozaj tekutý čierny zázrak. Patrí k jedným z najbohatších zdrojov železa. Okrem toho nájdeme v jej zložení aj vitamíny (B, C, kyselinu listovú a pantenónovú), minerály (napr. horčík, draslík, zinok, meď a mnohé ďalšie), bielkoviny, stopové prvky a nenasýtené mastné kyseliny. Konzumácia trstinovej melasy pomáha účinne bojovať s kožnými problémami (akné, ekzémy) ako aj s poškodeniami nechtov. Vďaka vitamínu B tiež pomáha posilniť zničené vlasy a zabraňuje ich vypadávaniu. Vysoký obsah železa zase pomáha v boji s chudokrvnosťou a anémiou. Zloženie trstinovej melasy má veľmi dobré účinky na nervovú sústavu (depresie, stres) a imunitu organizmu.  Keďže obsahuje viac vápnika ako mlieko, do jedálnička by ju mali zaradiť ľudia trpiaci osteoporózou ako aj ľudia vyhýbajúci sa konzumácií mliečnych produktov. Melasa má pozitívne účinky aj na obehovú a tráviacu sústavu.

Použitie trstinovej melasy

Melasu je možné  konzumovať samostatne lyžičkou, kedy pôsobí v podstate ako liek. Aby boli jej účinky pri samostatnej  konzumácií  Ďalej sa používa ako dochucovadlo jogurtov, kaší, cereálií, pudingu, koláčov či iných sladkých pokrmov. Osladiť si ňou môžete aj kávu či kakao.

 

Pridaj komentár