Tag Archives: potraviny

Extrudované výrobky

výrobky
 

 

V prípade potvrdenia intolerancie gluténu či alergie na lepok sa pre ľudí začína akýsi beh na dlhé trate. Musia nájsť vhodné náhrady chleba a pečiva, ktoré ich zasýti a zároveň nespôsobí ťažkosti. Nie každý má možnosť pripraviť si chutné bezlepkové pečivo doma a nie vždy je v obchodoch v ponuke čerstvý bezlepkový chlieb. Aj tí, ktorí sa dobrovoľne rozhodnú vylúčiť lepok zo svojho jedálnička začnú hľadať iné možnosti, ktorými nahradiť biele pečivo. Jednou z možností, pre ktorú sa títo spotrebitelia často rozhodnú, je konzumácia extrudovaných výrobkov. Množstvo žien nahradí pečivo týmito výrobkami aj pri redukcií hmotnosti. Aj pri týchto produktoch si však treba dať pozor a pozorne čítať etikety s informáciami o zložení či pôvode.

Zloženie potraviny

Zložky stravy
 

Pri dodržiavaní správneho jedálnička by ste v prvom rade mali vedieť, z čoho sú potraviny vlastne zložené a k čomu nám vlastne „stavebné“ látky obsiahnuté v strave, ktorú denne prijímame.  Základným látkami potravní sú bielkoviny, sacharidy a tuky. Okrem nich tam však nájdeme aj iné látky, ktoré sú pre nás dôležité.

Potravinová alergia

Alergia
 

Potravinová alergia je dnes čoraz známejší fakt, ktorý sa týka mnohých z nás. Samotné prejavy sa u každého človeka líšia, na koľko každý organizmus je jedinečný. Najčastejšie sa však alergia na určitý druhy stravy prejave kožnými zmenami, nádchou, poruchou trávenia a podobne. U niekoho sú príznaky nepríjemnejšie ako u iného, preto sa mnohí z nás pýtajú je vôbec šanca tento druh alergie liečiť.

Prehľad potravín

prehľad potravín
 

Väčšina z nás jedáva potraviny, o ktorých nevie takmer nič. A práve aj toto je dôvod mnohých chorôb, ktoré nás postihujú počas života. Načo si teda máme dávať pozor a čo by sme konkrétne mali vedieť o potravinách?

Dávajte si pozor na zloženie potravín

Tento fakt je veľmi dôležitý na koľko väčšina ľudí si myslí, že pokiaľ chcú žiť zdravo a nepribrať, bude stačiť, ak sa budú vyhýbať predovšetkým tukom. A práve tento fakt je nepravdivý, keďže niektoré tuky sú pre telo naopak dobré, predovšetkým tie z rastlín. Pokiaľ ľudia vylúčia zo svojej stravy tuky, väčšinou sa rozhodnú „absenciu“ tukov zaceliť sacharidmi, ktoré sú však v určitých prípadoch ešte horšie ako nezdravé tuky. Samozrejme pokiaľ máme na mysli jednoduché cukry, či sa sacharidy s vysokým glykemickým indexom.