Vianočné korenie prináša zdravie

vianocne-korenie
 

 

Adventné obdobie so sebou prináša množstvo príjemných zvykov a tradícií, ktoré sú typické práve pre vianočný čas. Výnimkou nie je ani použitie niektorých surovín, ktoré sú počas bežného roka skôr v úzadí. K týmto surovinám patria aj koreniny, ktoré sa vďaka svojej vôni stali akýmisi symbolmi Vianoc. Poznáte účinky škorice, zázvoru, badiánu, kardamonu či vanilky?


Pozitíva a negatíva škorice

Celé tyčinky škorice dodajú vôňu a jemnú chuť vareným jedlám či varenému vínu, jej prášková podoba je vhodná na pečenie či priamu konzumáciu napríklad v raňajkových kašiach. Škorica obsahuje množstvo látok potrebných pre ľudský organizmus, napríklad železo, horčík, vlákninu, zinok, selén, vitamíny (A, B, C, E, K), kyselinu listovú a mnoho iných. Konzumáciou škorice pomôžete svojmu organizmu pri detoxikácií, podporíte trávenie, odstránite plynatosť či odstránite bolesti brucha. Okrem toho vám škorica pomôže znížiť hladinu cukru v krvi, upokojí nervový systém, pomôže zlepšiť sústredenosť a pôsobí aj ako prevencia pred vznikom rôznych ochorení. Množstvo konzumovanej škorice však netreba preháňať, vôbec nie je vhodné zaradiť ju do každodenného jedálnička. Škorica totiž obsahuje látky, ktoré môžu vo veľkom množstve pôsobiť ako jed. Jej konzumácia sa neodporúča ani tehotným či kojacim ženám.

Neobvyklý kardamon

Kardamon je v našich končinách spomedzi korenín menej známym druhom, vo svete sa však teší veľkej obľube. Účinky kardamonu na ľudské zdravie sú vo veľkej miere zhodné s tými, ktoré prináša konzumácia škorice. Okrem nich navyše pôsobí ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny, má močopudné účinky, podporuje funkciu pečene aj obličiek a odstraňuje pálenie záhy. Kardamon by mali konzumovať ľudia túžiaci po úprave hmotnosti. Vďaka nemu si totiž zabezpečia pravidelné vyprázdňovanie, odkyslenie a odvodnenie organizmu či celkovú úpravu trávenia. Kardamon dodáva aj množstvo energie a má minimálne množstvo kalórií. Jeho použitie je vhodné v studenej aj teplej kuchyni.

Badián

Sladká korenina typického tvaru nazývaná aj hviezdicový aníz svojou chuťou pripomína sladké drievko. Má množstvo pozitívnych účinkov na ľudské zdravie, medzi významnejšie patrí napríklad posilňovanie imunity, odstránenie žalúdočných ťažkostí, boj proti plesniam (aj vaginálnym mykózam), dokáže nahradiť účinky antibiotík vďaka antibakteriálnym účinkom a pôsobí aj ako antioxidant. Užitočný je aj pre kojace mamičky, ktoré majú problém s nedostatkom mlieka. Práve badiánový odvar im pomôže zvýšiť tvorbu mlieka. Aj napriek sladkastej chuti ho môžete použiť aj pri príprave slaných pokrmov a dochutiť ním napríklad omáčky.

Zázvor

Koreň so žltou dužinou je u nás známy skôr pod názvom ďumbier. Ako korenina sa používa pri príprave omáčok či mäsových pokrmov, jeho chuť však nevyhovuje každému konzumentovi. Zázvor je totiž výrazne štipľavý a ak sa pri dochutení jedla použije väčšie množstvo, môže chuť veľmi rýchlo pokaziť. Zo surového ako aj sušeného zázvoru sa pripravuje čaj, ktorý je veľmi silným pomocníkom pri nachladnutí, chrípke a respiračných ochoreniach. Okrem toho pomáha aj pri lepšom prekrvení končatín a upravuje trávenie. Ak vás pobolieva žalúdok, skúste požuť kúsok surového zázvoru a problémy sa zázračne vytratia. Zázvor je prirodzeným antibiotikom, ktorý však treba konzumovať s mierou. Jeho konzumácia sa neodporúča tehotným ženám.

Vôňa vanilky

Vanilkový prášok (vanilkový cukor alebo vanilková esencia) sa vyrába z vanilkových strukov, ktoré sú plodmi lianovitých orchideí. Vanilka je voňavým dochucovadlom sladkých pokrmov, za jej typickú vôňu a chuť je vďačná látke s názvom vanilín. Konzumáciou vanilky zlepšíte svoju sústredenosť a kvalitu spánku, pomôžete priechodnosti ciev, urýchlite funkciu srdcového svalu a ak trpíte problémom so studenými končatinami, vanilka vám pomôže odstrániť aj tento problém.

 

 

 

 

Pridaj komentár