Zdravá strava nemusí byť finančne náročná

zdrava-strava
 

Problém financovania zdravšieho životného štýlu je pre mnohých ľudí jedným z negatív, prečo radšej ostanú pri starom jedálničku. Aj keď vedia, že by im zmena stravovania prospela fyzicky aj psychicky, predsudok o drahých potravinách ich od nákupu odradí. Ide však skôr o výhovorku, vďaka ktorej sa ľudia „nemusia“ racionálnejšie stravovať. Je pre nich pohodlnejšie nakúpiť si napríklad polotovary, ktoré si stačí zohriať (v tomto prípade sa jedná skôr o lenivosť ako finančný problém) alebo pravidelne navštevovať reštaurácie, v ktorých je výber jedál naozaj pestrý. Doba pokročila a ľudia sa vonkoncom nemôžu sťažovať na nedostatok jedla. Aj v prípade zdravších potravín sa už na pultoch obchodov nachádza širší sortiment. Konkurencia s rastúcim trendom racionálneho životného štýlu rastie a je už len na samotnom človeku, ako sa zaujíma o konzumované jedlo a čo uprednostní.


Plánovanie, nákupy, varenie…

Ak sa rozhodnete presedlať na konzumáciu menej kalorických, chemických či priemyselne spracovaných jedál, základom je plánovanie. Aj napriek tomu, že sú zdravšie suroviny v niektorých prípadoch drahšie, môžete ich použiť na viac účelov a nahradiť tak nimi niekoľko menej zdravých kolegov. Ako príklad si môžeme uviesť kokosový olej. Je síce drahší ako bežne dostupný olej, ale jeho využitie je širokospektrálne – varenie, vyprážanie, pečenie, surová kuchyňa, súčasť nátierok a dokonca aj kozmetické či liečivé účely. Nahradiť ním tak môžete nielen produkty v kuchyni (rastlinné či živočíšne oleje a tuky), ale aj množstvo kozmetických prípravkov (kokosový olej nahradí napríklad odličovacie mlieka, krémy na tvár či telo, ošetrenie pri popálení, výživné masky na vlasy a iné). Aby sme sa vrátili späť k plávaniu – vždy si naplánujte aspoň týždeň dopredu, čo budete variť (áno, ďalšou podstatnou činnosťou je varenie doma!) a jednotlivé suroviny kombinujte tak, aby ste z nich vyťažili maximum úžitku. A čo je veľmi dôležité, kúpené potraviny vždy skonzumujte a nevyhadzujte ich do odpadu. Výhovorky typu „zabudol sa na to“ či „nestihol som to použiť“ vám peniaze naozaj neušetria.

Sadím, sadíš, sadíme

Výhodu majú tí, ktorí majú možnosť dopestovať si vlastné suroviny. Aj keď len počas sezóny. Záhrada či malé políčko sú neskutočnými pomocníkmi, ktorí viditeľne odbremenia peňaženku. Základom zdravého jedálnička je veľké množstvo ovocia a zeleniny. Čo môže byť lepšie ako vlastnoručne dopestovaná BIO úroda, ktorá nahradí tú drahú (a chemicky ošetrovanú) z obchodov? Dôležitý je tiež návrat k potravinám, ktoré obľubovali ľudia v minulosti a boli základom ich stravovania. Fazuľa, šošovica, pohánka, hrach či obilniny. Nielenže je ich dopestovanie či zaobstaranie finančne nenáročné, telu prinesú aj množstvo živín, vlákniny a iných prospešných látok.

Pridaj komentár