Zloženie potraviny

Pri dodržiavaní správneho jedálnička by ste v prvom rade mali vedieť, z čoho sú potraviny vlastne zložené a k čomu nám vlastne „stavebné“ látky obsiahnuté v strave, ktorú denne prijímame.  Základným látkami potravní sú bielkoviny, sacharidy a tuky. Okrem nich tam však nájdeme aj iné látky, ktoré sú pre nás dôležité.

Bielkoviny: Známe aj ako proteíny sú látky zložené z niektorých aminokyselín. Schopnosť tvoriť aminokyseliny, ktoré sa podieľajú na vzniku bielkovín majú v prírode len rastliny. Živočíchy ich prijímajú len vo forme potravy, z ktorých si organizmus vytvorí vlastné bielkoviny. Samotné bielkoviny sú základným kameňom pre správny vývoj svalovej hmoty človeka, okrem toho však hrajú výraznú úlohu pri chudnutí.


Tuky: Inak známe aj ako lipidy sú pre telo veľmi dôležité, na koľko sú hlavnou zásobárňou energie organizmu. Tuky sú na rozdiel od bielkovín a sacharidov nerozpustné vo vode a konkrétne sa delia ešte na nasýtené a nenasýtené tuky. Nasýtené sú napríklad kyselina maslová, palmitová a podobne, nenasýtené sú rôzne oleje. Zdravšie sú práve tie druhé a teda získavané z rôznych rastlinných zdrojov (olivový, slnečnicový, kokosový…).

Sacharidy: Slúžia organizmu ako hlavný  zdroj energie, ktoré telo využije. Sacharidy sa konkrétnejšie delia ešte na monosacharidy, oligosacharidy, polysacharidy a komplexné sacharidy. Monosacharidy  (hroznový cukor, fruktóza) sa uvoľňujú prakticky ihneď, na rozdiel od polysacharidov, ktoré sa v organizme uvoľňujú postupne. Polysacharidy okrem toho na rozdiel od jednoduchých cukrov nemajú sladkú chuť, jedná sa napríklad o cestoviny, ryžu, či pečivo.

Okrem spomínaných stavebných látok sa potraviny skladajú aj z vitamínov, minerálov, stopových prvkov, či vlákniny. Vitamíny sú práve po bielkovinách, sacharidoch a tukoch najnevyhnutelnejšie látky bez, ktorých by telo nemohlo správne fungovať. Pri niektorých z nich(vitamín A, D, E, K) sa môže organizmus človeka predávkovať, čo ma za následok určité krátkodobé nežiaduce účinky. Minerálne látky a stopové prvky sú taktiež nevyhnuteľné pre určité fyziologické funkcie organizmu, konkrétne sa jedná napríklad o zinok, železo, draslík a podobne. Celkovo tvoria takmer 4 percentá hmotnosti potravy.

 
Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.

Pridaj komentár