Čistota hrubého čreva – téma číslo jedna

 

Hrubé črevo je pokračovaním tenkého čreva, jeho dĺžka je približne 1,5 metra. Dochádza v ňom k vstrebávaniu vody, vitamínov, minerálov, stopových prvkov, glukózy, vody a dokončuje tiež proces trávenia. Z tenkého čreva do neho prichádzajú zvyšky nestrávenej potravy, ktoré sa zahusťujú a pôsobením baktérií ďalej rozkladajú. Hovorí sa, že v hrubom čreve sídli až 80% imunity. Ak vás trápia rôzne zdravotné problémy (ekzémy, plynatosť či tráviace problémy, únava, infekcie, vypadávanie vlasov), ktorým neviete prísť už dlhšiu dobu na koreň, môže ich spôsobovať zanesené hrubé črevo, ktoré potrebuje pomoc pri očiste.

Dobré a zlé baktérie

Hrubé črevo je domovom miliónov baktérií, ktoré majú na ľudský organizmus pozitívny alebo negatívny dopad. Tými dobrými sú laktobacily, probiotiká a prebiotiká. Ich úlohou je črevo chrániť pred nepriaznivými organizmami, posilňovať jeho funkcie, odstraňovať z tela škodlivé látky a pomáhať vstrebávaniu vitamínov a živín. Zlými sú rôzne kvasinky, plesne a iné baktérie, ktorých premnoženie spôsobuje veľké problémy. Ich prevaha nad dobrými bráni vstrebávania živín a môže viesť k vzniku rôznych ochorení, v najhoršom prípade rakoviny hrubého čreva.


Úprava stravy

Rozšírenie zlých črevných baktérií spôsobuje zvýšená konzumácia cukru, sladkých jedál a bieleho pečiva, priveľa mäsitých pokrmov, nedostatok vlákniny v strave, častý príjem alkoholu a fajčenie ako aj stres. Základom pre úpravu vnútorného črevného prostredia je úprava stravy. Znamená to obmenu bieleho pečiva celozrnným, prijímanie väčšieho množstva zeleniny, obilnín a čerstvých potravín. Samozrejmosťou je vylúčenie alkoholu, sladkých nápojov a ich nahradenie čistou pitnou vodou, citrónovou šťavou či zeleninovými šťavami. Obmedziť by sa mali aj mliečne výrobky. Črevnú mikroflóru naopak obnovujú kyslomliečne produkty – biely jogurt, kefír alebo iné kyslé mlieko. Dôležité je eliminovať potraviny, ktoré obsahujú konzervanty a iné chemické prímesy. Formou tabliet či výživových doplnkov je možné doplniť vitamíny A, C, E, ďalej probiotiká, prebiotiká a selén. Dôležitá je tiež vláknina, ktorá napomáha správnemu vylučovaniu nestrávených zvyškov z tela. Získate ju zo zeleniny, ovocia (najmä jabĺk, malín, hrušiek), orechov či fazule. Ľudia, ktorí majú problém s príjmom vlákniny prostredníctvom obilnín, môžu skúsiť napríklad skorocel indický – psyllium. Ďalšími pomocníkmi pri očiste čreva sú ľanové semienka a zázvor.

„Mechanické čistenie“

Účinným čistením, ktoré odstráni všetky staré usadené zvyšky potravy, kvasinky či parazity je črevná sprcha, takzvaný klystír. O jeho vhodnosti sa treba poradiť s lekárom, pretože nie je vhodný pri niektorých ochoreniach a jeho nesprávna aplikácia môže spôsobiť ešte väčšie problémy. Skúsiť môžete aj zeleninovú očistu – 3 dni konzumovať len zeleninu, zeleninové šťavy a vody. Táto kombinácia spôsobí účinnú očistu čreva.  Ďalšou možnosťou  je Šankprakšalánu – očista čreva kombináciou pitia slanej vody a jógových cvičení.

 

 

 
Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.

Pridaj komentár