Glykemický index potravín

 

Chcete schudnúť no akosi Vám váha neukazuje Vaše vysnívané číslo? Možno len volíte zlý výber diéty, či potravín. Práve z toho dôvodu by ste mali niečo o glykemickom indexe. Práve potraviny s vysokým glykemickým indexom sú veľkou prekážkou k ceste schudnúť.

Glykemický index je stanovené číslo, podľa ktorého sa určuje ako sa rýchlo strávený sacharid premení na energiu potrebnú pre funkciu organizmu. Glykémia podľa, ktorej je index odvodený je hladina cukru v krvi. A práve cukor sa výrazne podpisujú za naberanie na váhe človeka. Konkrétne sa však v tomto prípade jedná o vzťah medzi krvným cukrom a inzulínom, ktorý svojou funkciou nadväzuje práve na hladinu cukru v krvi. Cukor využíva telo ako zásobník energie, ak však nastáva prebytok cukru v organizme dochádza k naberaniu na hmotnosti. No a práve z tohto dôvodu je potrebné pri dodržiavaní diéty jesť len potraviny s nízkym glykemickým indexom, prípadne stredným.


Potraviny s nízkym glykemickým indexom, ktorého hodnota na stupnice je maximálne 30 pomáhajú ľudom k výraznejšiemu chudnutiu, no zároveň udržujú organizmus sýty po dlhšiu dobu ako v prípade konzumácie potravín s vysokým GI, na koľko cukor v krvi sa rozkladá dlhšie ako pri vyššom GI. Takéto potraviny sú napríklad zelenina, strukoviny, huby, či mlieko. Potraviny so stredným glykemickým indexom sa pohybujú v rozmedzí 40 až 70 GI. Týmto potravinám by sa mal človek v prípade plánovania úbytku na váhe už vyhýbať, či prípadne ich konzumáciu čo najviac obmedziť. Patrí sem napríklad celozrnné pečivo, či ryža. A konečne sa dostávame k potravinám s vysokým GI, ktoré musíte vynechať, ak chudnete, na koľko sa výrazne podpisujú za nárast  tukových zásob v organizme. Patrí sem napríklad biele pečivo, varené, či pečené zemiaky, cukor, kukurica, prípadne med a iné. Na výšku GI pôsobí aj doba varenia danej potraviny, na koľko tepelné neupravené potraviny majú nižší glykemický index ako tie tepelné spracované.

Pridaj komentár