Nepriateľ v jedle menom glutaman

 

Zažili ste napríklad pre konzumácií zemiakových lupienkov či  vývaru z reštaurácie neopísateľnú chuť, ktorá vás nútila siahnuť po ďalšom súste? Obľubujete instantné polievky, zmesi korení či stravovanie sa v čínskych reštauráciách? Glutaman vyvoláva piatu chuť na jazyku s názvom „umami“ – ide o charakteristickú chuť, ktorá má na svedomí práve vyvolanie nekončiacej túžby po ďalšom súste. S názvom glutaman sodný ste sa už zrejme stretli. Glutaman sodný nemá sám o sebe žiadnu chuť, je to len látka, ktorá vyvoláva určitý falošný pocit na jazyku. Ak ste nikdy neskúmali zloženie produktov, všimli ste si označenie „bez glutamanu“ určite aspoň na vrchnom obale výrobkov.

Reklamný ťah v podobe „Bez glutamanu“

Glutaman sodný nemusí byť v zložení potravín uvedený svojim pravým menom. Existuje niekoľko iných výrazov, vďaka ktorým si konzument myslí, že výrobok glutaman neobsahuje. Výrobcovia tak vedome „zavádzajú“ spotrebiteľov, ktorí  sa snažia nezdravým látkam v potravinách vyhnúť, ale nie sú zvyknutí na čítanie etikiet. Okrem názvu glutaman sodný sa môžete stretnúť s označením MSG, E620, E621, E622, kazeinát vápenatý, kazeinát sodný, extrakt z kvasníc, hydrolyzovaný proteín,  kyselina glutamová, rôzne hydrolyzáty a mnohými ďalšími. S týmto reklamným ťahom sa stretnete nielen pri glutamane sodnom, ale napríklad aj pri mnohých produktoch určených pre deti, ktoré však v skutočnosti obsahujú látky, ktoré by v detskom organizme nemali čo hľadať.

Čo je glutaman sodný?

Ide o biely kryštalická prášok, z veľkej väčšiny tvorený kyselinou glutamovou. Má široké využitie v potravinárskom priemysle. Používa sa ako dochucovadlo a zvýrazňovač chuti či vône rôznych produktov, jedál a pokrmov. Stretnete sa s ním napríklad v instantných polievkach, omáčkach, koreninách, ochucovadlách, spracovaných mäsových výrobkoch, bujónoch či mrazených výrobkoch. Jeho použitie je veľmi široké napríklad v ázijskej (čínskej) kuchyni. Jeho nadmerná konzumácia môže vyvolať množstvo zdravotných problémov (od porúch nervovej sústavy, alergie, cukrovku, problémy s tráviacou sústavou až po narušenie hormonálnej rovnováhy).

Prirodzený vs. umelo pridávaný

Kyselina glutamová sa prirodzene nachádza v potravinách s vysokým obsahom bielkovín (mäso, mliečne výrobky, zelenina), ale nájdeme ho aj v ľudskom tele. Prirodzený glutamát a ten umelo vytváraný glutaman sodný sa však značne odlišujú. Glutaman sodný obsahuje pridanú soľ a rôzne nežiaduce vedľajšie látky, ktoré pri jeho výrobe vznikajú a dostávajú sa tak aj do ľudského tela. Ak teda potrebujete alebo chcete svoj organizmus očistiť,  začnite poctivo čítať etikety a dávajte si pozor nato, aké látky sa do vášho tela prostredníctvom potravín dostávajú.

 
Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.

Pridaj komentár