Potravinová alergia

 

Potravinová alergia je dnes čoraz známejší fakt, ktorý sa týka mnohých z nás. Samotné prejavy sa u každého človeka líšia, na koľko každý organizmus je jedinečný. Najčastejšie sa však alergia na určitý druhy stravy prejave kožnými zmenami, nádchou, poruchou trávenia a podobne. U niekoho sú príznaky nepríjemnejšie ako u iného, preto sa mnohí z nás pýtajú je vôbec šanca tento druh alergie liečiť.

Potravinová alergia sa prejavuje reakciou organizmu na alergény, teda látky cudzie nášmu telu, avšak bežne prítomné v našom okolí. Samotná potravinová alergia nie je vždy každá reakcia pri ktorej človek pociťuje problémy s danou, prijímanou potravou. Často krát totižto pri takejto situácií nejde o samotnú potravinovú alergie, ale len o intoleranciu organizmu na stravu, ktorej príčiny môžu byť rôzne, napríklad nedostatok enzýmov v črevách a podobne. Momentálne potravinou alergiou vo svete trpí približne 2-3% populácia, na koľko ostatní jedinci aj napriek presvedčeniu, že majú potravinovú alergiu sem nepatria, keďže ide o práve spomínanú intoleranciu.


Prejavy

Alergická reakcia organizmu na jedlo a líši. Samotná alergia sa nemusí spustiť ihneď, na koľko u niektorých ľudí sa daná reakcia spúšťa postupne. Veľmi častým spúšťačom alergických reakcií je napríklad fyzická námaha, teda predovšetkým šport, na koľko práve pri fyzickej aktivita pomáha rýchlejšie spúšťať alergickú reakciu. Alergia sa môže prejaviť v rôznych podobách, či už zmenami na koži, tráviacej sústave, či prípadne bolesťou hlavy. Všetky tieto príznaky môže nastúpiť ihneď pop požití potravy, no často krát sa stáva, že alergia sa prejaví až po určitom časte. Okrem toho aj samotné príznaky trvajú rozdielnu dobu, u niekoho to môže byť pár minút, u niekoho zasa niekoľko dní, všetko je individuálne, na koľko každý organizmus si vie inak poradiť s „útočiacimi“ alergénmi. Konkrétne si popíšeme ako sa dané alergia prejavuje.

Kožné prejavy: Kožné zmeny po použití potravy, na ktorú sme alergický sa prejavujú rôzne. Po určitej dobe, niekoľko desiatok minút je po požití jedla možné pozorovať napríklad rôzne výsevy, začervenania, vyrážky, či prípadne nepríjemné pocity svrbenia. Práve z toho dôvodu je potrebné pozorovať, na ktorú potravinu takto koža reaguje, čím docielite v budúcnosti potrebné vyvarovanie sa tomuto druhu stravy.

Problémy s dýchaním: Veľmi častý prejav potravinovej alergie je kýchanie, či nádcha. Táto reakcia nemusí nastávať len pri požití konkrétnej potravy, ale aj v prípade, ak s ňou človek prichádza do kontaktu, čím sa dostávajú do organizmu alergény pomocou vdýchnutia látok. Okrem toho je veľmi častým prejavom aj priedušková astma, pri ktorej človek pociťuje staženie dýchania, tento jav nastáva aj pri krájaní určitých jedál, ktoré servírujeme, či spracovávame.

Problémy s trávením: Pomerne nepríjemná situácia, prejavujúca sa bolesťou brucha, hnačkou, zvracaním, či nechuťou do jedla. V tomto prípade, ak sa jedná o krátkodobý jav, teda príznaky miznú do niekoľkých hodín, maximálne jedného dňa, nie je dôvod k panike, avšak ak spomínané ťažkosti pretrvávajú dlhšiu dobu je potrebné vyhľadať lekársku pomoc, na koľko všetky tieto prejavy sú v dlhodobom horizonte pre organizmus veľmi ťažko znášateľné.

Anafylaxia: Tento prejav je najkomplikovanejší a zároveň najnebezpečnejší, keďže ide často krát o zmes niekoľkých problémov naraz a teda intenzívnym svrbením po celom tele a aj sťaženým dýchaním. Ak sa človeku nepodá okamžitá liečba, môže táto reakcia končiť smrťou. V tomto prípade je potrebné určite volať záchrannú službu, či prípadne akútne podávanie adrenalínovej injekcie. Samozrejmosťou je, aby sa človek  budúcnosti danej potraviny vyhýbal.

Ktoré potraviny sú spúšťačom alergií?

Najčastejšími potravinami, ktoré spôsobujú alergickú reakciu sú u detí napríklad mlieko, vaječný bielok, arašidy, sója, či pšenica. Postupom času telo postupne začína „nachádzať spôsoby“ ako bojovať proti prípadným alergénom, čo má za následok, že mnohí pacienti, ktorí v detstve mali určitú alergiu na niektorú potravinu je v dospelosti už nemajú. No ani u dospelých nie je potravinová alergia ničím neznámym, častými spúšťačmi sú arašidy, ryby, morské plody, mliečne výrobky, či orechy. Potravinová alergia sa konkrétne žiaľ nedá liečiť, avšak dá sa jej predchádzať tým, že sa človek konkrétnej surovine bude vyhýbať.

Pridaj komentár