Vitamíny (nielen) v chrípkovom období – II. časť

 

Vitamín D

Vitamín D je veľmi dôležitý pri vstrebávaní vápnika, ktorý je potrebný pre zdravý vývoj kostí a zubov. Okrem toho pomáha udržiavať v krvi jeho požadované množstvo a tiež dostatok fosforu. Vďaka vitamínu D sa posilňuje imunitný systém, funguje ako prevencia pred vznikom rakoviny či kardiovaskulárnych ochorení, reguluje krvný tlak, pomáha peknému opáleniu a v tehotenstve zabezpečuje správny vývoj plodu. Jeho nedostatok môže spôsobiť osteoporózu, únavu a malátnosť, depresie a rozvoj vážnejších ochorení. Najlepšími zdrojmi vitamínu D sú mliečne výrobky (maslo, syr, smotana, mlieko), rybách, vajíčkach, kokosovom oleji či kvasniciach. Tak ako si treba dávať pozor na nedostatok vitamínu D, treba si dať pozor aj na predávkovanie.


Vitamín E

Tento vitamín je jedným z najdôležitejších antioxidantov v našom tele. Zodpovedá za rast a vývin svalstva a správne fungovanie nervového, zažívacieho systému a krvného obehu. Okrem toho chráni pokožku pred škodlivým žiarením, spomaľuje proces starnutia, znižuje hladinu zlého cholesterolu a zabraňuje vzniku zrazenín. Ak máte problémy s pokožkou (napr. akné), zvýšenie konzumácie potravín s obsahom vitamínu E vám môže pomôcť. Nápomocné sú tiež rôzne krémy, ktoré majú vo svojom zložení pridaný vitamín E. Vitamín E je tiež významným ochrancom pred rôznymi ochoreniami, napríklad cukrovkou, migrénou, astmou či rakovinou prostaty. Keďže si ho naše telo nedokáže samo vytvoriť, je potrebný jeho dostatočný príjem vo forme živín z potravín.  Tento vitamín nájdete vo vlašských orechoch, lieskovcoch či mandliach, rastlinných olejoch, mäse a mäsových produktoch či v strukovinách (šošovica, fazuľa, kukurica, slnečnica a iné).

Vitamín K

Vitamíny skupiny K (K1, K2, K3) sa vytvárajú v tenkom čreve. Vitamín K zabezpečuje správnu činnosť pečene a je základnou živinou pri zrážaní krvi. Je účinným pomocníkom v boji s príznakmi menopauzy, pôsobí ako prevencia pred aterosklerózou, osteroporózou či nádorovými ochoreniami, podporuje regeneráciu buniek a je dôležitý pri mineralizácií kostí. Okrem toho bojuje proti zlému cholesterolu a priaznivo vplýva na srdce a obličky. Vitamín K1 sa vyskytuje najmä v zelenej listovej zelenine (kapusta, špenát), K2 sa nachádza vo fermentovaných a živočíšnych potravinách, ale v určitom množstve ho produkujú aj baktérie v našom tráviacom trakte. Vitamín K3 je syntetický a pre ľudské telo toxický. Ak chcete svojmu telu zabezpečiť dostatočné množstvo tohto vitamínu, konzumujte aj hrach, špargľu, papriku, paradajky, mrkvu, avokádo, uhorky, sóju, ovos, orechy či vajíčka.

 

 

 
Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.

Pridaj komentár